Cora van Geel heeft mij het afgelopen jaar geholpen twee van haar leraren, topdocenten taijiquan in Nederland, te interviewen. Ik ken haar als hartelijk en vrijgevig. Toen ik op het Taijiquan festival in november 2019 hoorde dat ze vanwege ziekte haar taken als bestuurslid bij de Stichting Taijiquan zou neerleggen schrok ik: de tijd om samen eens uitgebreid te spreken over háár ervaringen begon te dringen.

Het spijt me zo te horen dat je ziek bent, Cora.
“Ja, dat snap ik, je ziet het niet aankomen. Toen ik die interviews regelde voelde ik, hier klopt iets niet, maar ik kon er niet de vinger op leggen. Later heb ik in het UMC een dag lang onderzoeken gehad. Ik voelde me er veilig en was blij dat ik gehoord werd. Het zit in de familie: mijn moeder heeft ook Alzheimer. Zij functioneert nog gewoon samen met mijn vader. Als ik er op haar manier oud mee kan worden, wrijf ik in mijn handjes. Ik heb er nu veel over gelezen en ben begonnen met dingen die me erin kunnen ondersteunen. Zo ben ik direct met een beweegprogramma aan de slag gegaan, en doe ik oefeningen om mijn geheugen te trainen. Ook heb ik mijn eetpatroon aangepast, laat de wijn meer staan en drink veel kruidenthee.”

Verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid, door dingen te doen of laten is altijd goed.
“Je moet verantwoordelijk nemen voor jezelf, maar ook voor degenen die bij je wonen, want zij kunnen er niets aan doen.”

En je hebt je bestuursfunctie bij de Stichting Taijiquan Nederland neergelegd?
“Ook daar wilde ik mijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Als juryopleider had ik een verantwoordelijkheid naar veel mensen. Als je dan de plank misslaat, is dat een probleem voor de organisatie. Dat wilde ik niet, dus heb ik al snel Theo Ypma, de voorzitter van de STN, te spreken gevraagd. Dit betekent niet dat ik niets meer voor de Stichting doe. Ze mogen mij vragen als er iets is, ik ben een vraagbaak.”

Cora overhandigt me ‘een soort CV. Een overzicht van wat ik gedaan heb, niet alles’. Ik tel zo’n 100 activiteiten, toernooien, vormen, workshops en examens.

Ik zie Moderne stijlen (hand 8 – 24 – 42 – 32 – 42 zwaard), Chenstijlen (hand- en wapenvormen), moderne en traditionele Yangstijl, waaiervormen, Sun zwaardvorm en groeps- en duovormen. Beheers je die allemaal?
“Als jurylid lever je een overzicht aan van de vormen en stijlen die je beheerst. Ik heb die vormen allemaal geleerd. Ik heb veel en hard getraind en overal examen voor gedaan. Als je een vorm formeel afsluit met een certificaat mag je die vorm jureren.
Zo‘n opsomming is op zich niet relevant, maar wel voor het totaalbeeld. Ik heb veel meesters bezocht die echte meesters waren, niet zomaar deze of gene. Als ik van iemand hoorde of als iemand op mijn pad kwamen van wie ik dacht ‘van hem of haar kan ik wat leren’, zorgde ik dat ik erbij kwam. Later nodigde ik ze ook uit, bleven ze hier eten en slapen. Dan leerde ik nog meer van ze. Wat ik vooral geleerd heb, is dat taijiquan niet over een vorm gaat, maar over mensen. Over mensen die voelen.”