Henny Eleonora

Waar ’t hart vol van is, vloeit de mond van over – Henny Eleonora

door | 30/09/2017 | Interview

Jaren al ben ik onder de indruk van de workshops van Henny Eleonora, van de energie, levenslust en precisie erin. Bij binnenkomst in de hal van de grijze gemeentelijke sporthal in de Amsterdamse Pijp zie ik hem op zijn rug, druk gesticulerend, het hoogste woord voerend tegen wat conciërges. Betonnen gangen en een trappenhuis leiden naar zijn professionele trainingszaal in Chinese sferen.

Je hebt hier een school in een school?

In 2004 kreeg ik toestemming om in dit gebouw deze ruimte te huren, wat  bijzonder is: een particulier die binnen een sporthal een eigen ruimte heeft.

Dat is al 13 jaar, je bent er tevreden mee?

De tijd gaat zo snel als je terugkijkt. Eerst ging het heel goed hier. Daarna kregen we een aantal terugslagen. Nu wil ik een nieuwe uitdaging aangaan; ik wil een ruimte realiseren op eigen grond in Amsterdam-Noord. Vanaf februari ben ik bezig met de ontwikkeling van een project dat nu bij de wethouder ligt. In het najaar bekijken ze of het plan in de buurt past. Ik wacht op het oordeel van de commissie; als die toestemming geeft voor een vergunning kan ik verder: het wordt een heel grote school met water eromheen en daarbuiten nog eigen terrein zodat je ook buiten dingen kunt doen.

Het gebouw moet open staan voor iedereen uit de buurt, met activiteiten voor jong en oud en alle soorten mensen. Toen ik net begon hadden wij kinderen van allerlei achtergronden die van straat zijn geplukt in deze buurt; nu hebben veel van hen hier eigen zaken en kunnen ze me goede referenties geven.

Zo’n enorm project kost veel geld en energie.

Ja, maar als je iets wilt bereiken, moet je ervoor gaan. Het lijkt op een Shaolin Kungfutempel, en heeft dus met Chinese cultuur te maken. De tempel staat open voor alle stromingen en is niet religieus; niet boeddhistisch en niet daoïstisch. We willen een brug zijn tussen de Aziatische en de westerse cultuur.

China wil ook in het nieuwe project investeren, maar ik wil het nog even aanzien: ik wil zelf beslissingen kunnen nemen en niet afhankelijk zijn van anderen. Als dit doorgaat dan zit ik goed, dan kan ik het heel anders doen dan nu; dan ga ik minder lesgeven. Van een stichting word ik dan werkgever in mijn bedrijf; het is anders werken met werknemers dan met vrijwilligers.

Over de inhoud: wie is jouw leraar?

Ik heb zeven leraren gehad waarvan er drie nog in leven zijn. De nu bijna 87-jarige Zhang Guang De is de enige die ik nog echt volg. Hij is de master van de Qigong Dao Yin. Hoewel hij gepensioneerd is zijn er nog steeds groepen die bij hem langskomen en is hij adviseur gebleven voor dit systeem aan de Beijing Physical Education University.

Wat is het verschil tussen Dao Yin en qigong?

Toen ik mijn leraar hetzelfde vroeg zei hij: Deze vraag kun je niet beantwoorden; het is hetzelfde als vragen waarom koffie beter is dan thee. Het principe is anders, ze hebben een ander karakter. In qigong is het idee om zo relaxed mogelijk te zijn. In Dao Yin heb je altijd qigong, maar niet in alle qigong heb je Dao Yin. Een lang touw kun je kort gebruiken, maar een kort touw nooit lang.

Dit nummer gemist? Nieuwsgierig naar het volledige interview?