Marc Heyvaert positie Xia Shi (lage positie)

Een zachte g in no-nonsense Rotterdam – Linda Bijtebier

door | 30/04/2018 | Interview

Linda stond ruim een jaar geleden naast me op de markt van het taijifestival. Zij, toen master in medische qigong, profileerde er zich met de opleiding tot medisch qigong therapeut en indrukwekkende literatuur: van dr. Jerry Alan Johnson, een fenomeen op dit gebied.

Het boek wekte hogelijk de belangstelling van Dirk Jan ter Haar en zodoende bel ik eind januari aan bij haar bedrijf Academ in een rustige straat in Rotterdam Hillegersberg. Na een niet onvriendelijke maar vorsende herkennismakingsblik leidt ze me rond; van de twee zalen met serene sfeer en de identieke behandelkamers, naar de open entree met thee aan tafel.

Linda, hoe is dit alles begonnen?

Het is eigenlijk begonnen met dat ik op zoek was naar mezelf. Mijn eerste bedrijf in Nederland was in Alkmaar. Toen ik naar Rotterdam kwam is de naam ervan in 2010 veranderd in Academ.

De naam verwijst naar academie?

Nee, de ‘AC’ is van acupunctuur. De makkelijkste ingang tot het Chinese gebeuren was acupunctuur. Astrid Wols is ademtherapeut en trainer binnen Academ. Dus acupunctuur in combinatie met adem, zo is de naam ontstaan.

Ik ben opgeleid tot acupuncturist en heb daarnaast ook opleidingen gevolgd in meer westerse technieken zoals opstellingen, healing & reading, ademtherapie en systemische werk. Toen ik bezig was met acupunctuur had ik het gevoel dat er meer mogelijk was. Je kunt door naalden te zetten verandering teweegbrengen, maar het is zo belangrijk dat mensen zelf tot inzicht komen. Het is belangrijk dat mensen inzien dat er emoties bij betrokken zijn. Al heel lang ben ik ervan overtuigd dat hier in ons leven alles met alles samenhangt, dat als het boven moeilijk is, het hier beneden dan ook moeilijk is. En zo binnen zo buiten.

Daarom wilde ik graag uitbreiden en verdiepen naar de filosofie achter de Chinese geneeskunde. Die gaat altijd over de jing, de qi en de shen; het fysieke lichaam, de vitale energie en de geest; over aarde, mens en hemel. Jing, qi en shen zijn sleutelcomponenten; dat is al heel lang mijn visie of mijn weten van de wereld, van het leven. In mijn eigen proceswerk heb ik ervaren dat er vaak op één of hooguit twee niveaus gewerkt werd: óf op energetisch óf fysiek óf spiritueel niveau, maar nooit werd het totale plaatje tegelijk aangepakt. Met bijvoorbeeld alleen meditatie voelde ik dat het plaatje niet compleet was. Langzaamaan kwam ik er achter dat ik deze drie velden in balans moest zien te brengen; zo kwam qigong erbij. Op die manier is Academ ontstaan en gegroeid; het qigong is daarin nu een belangrijke component.

Dit nummer gemist? Nieuwsgierig naar het volledige interview?